Natuur op Landgoed De Hooge Bank

De Hooge Bank is een unieke locatie voor de realisatie van een uniek project. Vier riante woningen hebben de ruimte gekregen op bijna 22 hectare grond, te midden van bestaand bos en liggend aan het Drongelens Kanaal. De natuur die op landgoed De Hooge Bank wordt ontwikkeld, sluit aan op de bestaande natuur en op het verleden. Bos, heide en twee dassenburchten in uw achtertuin: dat is wonen met natuurlijke allure.
Rond 1900 was het hele landgoed nog één groot heidegebied. Vanaf die tijd is er veel veranderd. De gronden, gelegen zijn tussen bossen en het Drongelens Kanaal, zijn in de afgelopen decennia in gebruik geweest als akkers en grasland.

De Hooge Bank is een hogere zandkop, een uitloper van de Loonse en Drunense Duinen die het open gebied in steekt. De nieuwe landhuizen liggen op het hoge gedeelte van het landgoed.
Het nieuwe landgoed ligt precies op de grens tussen de hoge, droge besloten zandgronden en het open, lagere gebied van het Vlijmensch Ven. Ook hier gebeurt het één en ander. Het Vlijmensch Ven is nu nog een landbouwgebied dat al grotendeels door Natuurmonumenten is aangekocht. De komende jaren zal dit transformeren tot een groot gebied met Blauwgraslanden. De status als Natura 2000 gebied geeft aan dat er grote natuurwaarden aanwezig zijn.

De verschillende vormen van natuur, open landbouwgebied en de dorpen van De Langstraat tussen Waalwijk en Den Bosch bieden een spannende, ruimtelijke, afwisselende en natuurlijke omgeving voor het nieuwe landgoed. Het landgoed krijgt een natuurlijke invulling met bos en heide en een nat gedeelte. Deze nieuwe natuur zal aansluiten bij de omliggende gebieden en de natuur ter plekke versterken, zodat De Hooge Bank een schakel is tussen het Drongelens kanaal en het Vlijmensch Ven.

Met de aanleg van een wandel- en fietspad en een parkeerplaatsje wordt het landgoed een parel waar iedereen van kan genieten. Het publieke deel blijft uiteraard gescheiden van het privégedeelte rondom de woningen.

Het beeldkwaliteitsplan geeft inzicht in de geplande inrichting en ontwerp en in het voorziene beheer. Dit is op te vragen bij Honders & Alting Makelaars en Taxateurs te Oisterwijk, telefoon 013 – 523 2600, of door het contactformulier in te vullen met uw verzoek.