De Hooge Bank ligt zo goed als aan de prachtige nieuwe golfbaan Bernardus in Cromvoirt. Voor meer informatie: zie https://bernardusgolf.com/
Onderstaand volgt een beschrijving door het Brabants Dagblad op 13 oktober 2018.

De drivingrange (inslagbaan) van Bernardus in Cromvoirt. © copyright Marc Bolsius

Kosten: 50 miljoen, maar op de gloednieuwe golfbaan in Cromvoirt spelen straks wel alle wereldtoppers

CROMVOIRT – Waar eens maïs groeide, vliegen nu de golfballen door de lucht. Op een paar voormalige weilanden in Cromvoirt is de golfbaan Bernardus aangelegd. Nog maar een paar weken open heeft de golfbaan al furore gemaakt. Ook het vooraanstaande golftoernooi KLM Open landt er.

Wouter ter Haar 13-10-18, 08:30 Laatste update: 15:34

De eerste hole in one’s zijn er al geslagen. Bepaald niet door schrijver dezes, maar door een golfer die in het vrij korte bestaan van Golfbaan Bernardus al verdomd goed in de gaten heeft hoe hard hij dat verdomd kleine balletje op hole 10 moet slaan. Met de juiste swing en snelheid, zodat de bal niet in het kabbelende water of in de met zorg aangelegde heide belandt. Het is Joost Luiten, ’s lands hoogst genoteerde golfer en al enkele malen actief in Cromvoirt, nog niet gelukt.

En – hoewel fervent en fanatiek golfer – al evenmin door eigenaar en geldschieter Robert van der Wallen. De oprichter van het Bossche bedrijf Brand Loyalty, groot geworden in loyaliteitsprogramma’s voor supermarkten, is de grote man achter Golfbaan Bernardus. Na de verkoop van zijn bedrijf voor enkele honderden miljoenen euro aan de Amerikaanse branchegenoot ADS, steekt de in Vught woonachtige Van der Wallen zijn slappe was in tal van bedrijven en projecten. Waaronder dus in zijn nieuwste ‘speeltje’, een golfbaan, bijna in de achtertuin van zijn lommerrijke villa in Vught.

Miljoenen
Van der Wallen heeft niet op een miljoen meer of minder gekeken bij de aanleg van de baan.  Onder geen beding laat hij zich uit over hoeveel geld hij er in gestoken heeft. En ook general manager Sabine Riezebos – door Robert van der Wallen als manager hospitality ‘losgeweekt’ bij Brand Loyalty om Bernardus op te bouwen – laat zich daar evenmin toe verleiden.  De aanleg van een beetje golfbaan met een clubhuis, zo melden insiders in de sport, kost zo’n tien miljoen euro. Maar bij Bernardus – zo wordt vrij hardop gefluisterd – zou de totale investering uitkomen op een bedrag tussen de veertig en vijftig miljoen euro.

Maar dan heb je ook wat. Quote top 500-lid en PSV-commissaris Van der Wallen huurde de befaamde en in golfkringen wereldberoemde architect Kyle Phillips in voor het ontwerp van de 18 holes baan op 85 hectare voormalige landbouwgrond. Phillips – die regelmatig in Cromvoirt was –  tekende voor de aanleg van golfbanen in de hele wereld. Onder andere in Zuid Korea, Abu Dhabi, maar hij ontwierp ook de Lage Vuursche én Kingsbarns in het Schotse St. Andrews, nu behorend tot de beste golfbanen ter wereld. De baan in Cromvoirt zag hij bepaald niet als een ’tussendoortje’, aldus Riezebos. Inmiddels geldt Bernardus in golfkringen al als ‘zeer fraai’, ‘uitdagend’ en van ‘hoge kwaliteit’,  aldus reviews op de diverse golfsites.